Детско дезинтегративно разстройство и разстройство на Rett.

  • majchina lubovCDD

  Характеризира се с период на превидно нормално развитие за най-малко 2г и после последван от регрес в способността на говори, да играе, в степента на сфинктерен контрол, в двигателните умения и в други усвоени навици и умения., преживявания свързани със страх. Постепенно се установяват типичните за PDD симптоми на фона на тежко умствено изоставане.

  • Разстройството на Rett:

  Засягат се само момичета, при нормални неонатални показатели на развитие. Наблюдава се увеличаване на обиколката на главата след 6мес. възраст, загуба на способността за целенасочени движения с ръцете, характерни стериотипии с ръцете. Развитието продължава в рамките на тежко умствено изоставане, по-късно се появяват атаксия, разройство на равновесието, мускулни нарушения, прояви на тахипнея.Част от децата, като юноши, младежи са двигателно инвалидизирани, като в повечето случаи се наблюдават и  епилиптични припадъци.

  Етиология:-дължат се на генетичен компонент, пре или перинатални соматични увреждания или състояния.

   Терапевтични интервеции:-насочени към ранна диагностика, изграждане на умения за самостоятелно съществуване, включване в предучилищни и училищни заведения, при необходимост и медикаментозна терапия.

Харесва ли ви това? Споделете го :