Щастливи или не

Щастливи или не - Биляна Стефанова - психолог - Варна 

  Дали можем да бъдем щастливи или не, зависи само от самите нас – от начина ни на мислене, от изборите, които правим във всеки един момент от живота си и от желанието ни да поемем отговорност или не за събитията. Няма друг отговорен за нашето щастие освен самите ние.

  Пречка за щастието ни, често се явяват болката и страданието, които са резултат от разминаването между нашите очаквания и действителността. Свикнали сме да градим планове и мислим че нещата трябва да се случат по определения от нас начин, в съответния ден, при даденото събитие, при срещата или разговора с приятели, шефове, и т.н. Разминаването между нашите очаквания и реалността ни въвежда в друга действителност, която се оказва трудно да приемем. Драматично и болезнено преживяваме това, че нещата не се развиват по начина по който ние си въобразяваме, че трябва да се случат. Разочароваме се и се настройваме отрицателно.

  Необходимо е просто да приемем, че във всеки един момент от живота ни събитията се развиват по възможно най-добрия за нас начин. И хубавите и лошите моменти имат своето място в нашия живот и за да се случат, значи има защо. Всяко едно преживяване – положително или отрицателно ни носи нещо / емоции, знания, познанства… / и ни учи на нещо. Може би трябва да спрем да си правим планове и да оставим нещата просто да се случат, радвайки се на живота и на всеки един хубав момент в него, изживявайки го възможно най-пълноценно. Знаейки и вярвайки, че всеки момент се случва един път в живота ни и носи определени емоции и преживявания.

  Не е необходимо да спирате вниманието си и да сравнявате какво другите имат – а вие не, колко те са по-щастливи от вас и колко по-добре живеят- а вие не. Губите време и възможност да бъдете щастливи и удовлетворени. А и в много от случаите нещата не седят точно така, както вие ги виждате и мислите, че стоят. Не можете да знаете какво в действителност преживяват другите и дали наистина са така щастливи, както изглеждат или демонстрират, че са.

  Насочете енергията към вашия живот и не губете нито минута. Обърнете внимание на това, което вие имате, оценете го, зарадвайте му се , изживейте го. Не е необходимо да страдате за това, което нямате и ви липсва. Бъдете щастливи и се радвайте на това, което имате.

 

Биляна Стефанова

психолог Варна

Харесва ли ви това? Споделете го :