Тревожни разстройства

 

 Започнали в детството тревожните разстройства (ОКР, сепарационно, генерализирано, дисоциативно, фобийно) имат своето продължение в юношеството.То е свързано с известно трансформиране на темите на симптомите. Появяват се и нови изяви и форми на тревожните разстройства – панически атаки, социална тревожност, хипохондрични и дисморфофобни преживявания. При други юноши тревожните разстройства манифестират за първи път през този период. Честа тема на генерализирана тревога при юношите са болезнената свръхангажираност с тялото, определени негови части, х-ката на половите органи и тяхната пълноценност, пълноценността и нормалността на половото функциониране, удачността на направеното и казаното от юношата в групата и пред приятелите. Типични са и начините за справяне с тревогата: преминаване към действие, агресивни или автоагресивни изблици, повърхностен”непокизъм”,, алкохолни, сексуални екцесии, дрога…

|Тревожните разстройства се срещат много често, на всяко 2-3 един е с тревожност в различна степен на изразеност. В голямата си част те остават недиагностицирани и нелекувани, докато ненапреднат във времето или не се съчетаят и с депресивна симптоматика – тревожно-депресивно разстройство.

   Етиология:

  • психологично ниво:

Решаващи за възникването могат да бъдат както личностните черти на индивида, така и психотравмени събития или актуалната житейска ситуация. Порочния кръг на разстройствата от този спектър вкл. мисленето, емоциите, телесните функции и поведението. За тях е характерна също и критичността на пациентите към състоянието им, наслагването на преживяванията за собствената непълноценност, отговорност за състоянието си и вина.

  • биологично ниво:

 Тревожните разстройства се дължат на нарушения в серотонинергичните, норадренергичните, ГАМК-ергичните и холецистокининергичните невротрансмитерни системи.

Харесва ли ви това? Споделете го :