Пътят към здравето и свободата

Пътя към здравето и свободата - Биляна Стефанова - психолог от Варна

 

 Всеки процес на превръщането ни в личност започва от това да открием колко е важно да поемем риска да сме истински – да знаем, че всеки е ценен, заради един конкретен факт – че е този , който е. А това се случва само ако вземем решението да бъдем истински винаги и във всичко.

  Важно  е всеки от нас да се цени или  да осъзнава стойността си. Защо ли ? Защото именно приемането на самия себе си е едно от предизвикателствата по пътя към здравето или опита за неговото възстановяване.

 Да се приемам – означава да прекратя конфликта със себе си, да не се укорявам, че не съм такъв, какъвто другите желаят да бъда, да не се наказвам, че в момента не съм онзи, който ми се иска. А просто да приема, че най-хубавото, което може да ми се случи понякога, е да не съм такъв, какъвто другите очакват от мен.

  Няма нищо лошо да признаем, че именно по пътя на грижите и възпитанието придобиваме представата, че трябва да притежаваме определени качества, за да бъдем ценни. Това е едно от убежденията, които ни пречат и  трябва да изкореним от съзнанието си. Не е необходимо да бъдем каквито и да било, за да бъдем ценни. За да сме наистина ценни, всеки от нас трябва да е на първо и единствено място такъв , какъвто е.

  Ценна е самата промяна, а най-хубавото при нея е, че не се налага да подобряваме нищо. Трябва просто всеки от нас да бъде най-добрия си Аз. Необходимо е да пристъпим към промяната, изхождайки от решението да сме по-добри и никога от убеждението, че в момента нямаме никаква стойност и че след промяната ще бъдем ценни, или че е неприемливо да сме такива и сме длъжни да бъдем други.

  Ако наистина уважавам себе си,  то тогава всичко, което правя, неминуемо ще доведе до израстването ми като личност и желанието да надскоча себе си, но не защото съм се чувствал непотребен, а като резултат от това, че се харесвам такъв, какъвто съм.

 И тогава изхождайки от позицията на самоприемането, ще знам че съм истински, ще съм в мир със себе си и ще вкуся най-накрая от свободата и щастието към които се стремим всички.

 

  Хорхе Букай

Биляна Стефанова

психолог Варна

Харесва ли ви това? Споделете го :