Любов…

любов - Биляна Стефанова - Терапия на Душата

  

Любов! Колко ли от нас са я изпитали поне един път в живота си? Какво е любовта и как тя се проявява във връзката?

  “ Обичам „- означава, да се радваш на щастието в очите на любимия човек. Когато обичаш другия, ти го харесваш и обичаш такъв какъвто е, с неговите силни и слаби страни. Ти харесваш и обичаш дори неговите недостатъци, които са просто една любима част от него самия, които не те дразнят, а те разсмиват и радват. Обичаш ли истински другия, ти искаш той да е добре – здрав, щастлив, свободен във връзката . Свободен, за да живее живота си така, както той го разбира и желае. Уважаваш неговите желания за прекарване на свободното време. Даваш му възможност той сам да избере с кого и как иска да прекара времето си, с теб или с някой друг. Ако ти си част от неговия живот и той иска, и желае да прекарва една голяма част от свободното си време с теб, то ти си една от малкото щастливки. Зарадвай се на това, което имаш, оцени го и го пази, защото е рядкост.
   При истинската любов двамата партньори прекарват една голяма част от времето си заедно. При тях има доста неща, които ги събират – общи интереси, обща ценностна система, сходни или близки желания за бъдещето и прекарване на свободното време, но и доста неща по които се различават и допълват. Във връзката им има и сходства, и различия, но най-вече любов и доверие, за да я има.
   При тази любов двамата партньори са равни и никой не превъзхожда другия. Връзката им не е своеобразно състезание, кой е по-добър, кой повече дава, кой повече получава. Двамата партньори, които се обичат са равни и дават толкова колкото могат и желаят, както и правят нещата така, както ги разбират и искат. В тази връзка няма само един, който да е водещ. Решенията се вземат общо, като се изказва и изслушва мнението на всяка една от страните и се взема това решение, което се смята за правилно и от двете страни в дадената ситуация. Никой не се стреми да се наложи над другия и да се докаже, като по-знаещ, можещ и успяващ. Всеки има своите знания в областите, които са привлекли неговото внимание и интереси, всеки е добър в нещо. На един етап води единият, на друг- другият, според опита и знанията на всеки един от тях в дадената област. Двамата партньори във връзката идеално се допълват и подкрепят.
    При истинската любов никой от двамата партньори не играе роли. Те са напълно честни и открити един спрямо друг. Още от самото начало на връзката всеки е себе си и не се защитава, прикрива или пази. И двамата са искрени в чувствата си, в мислите си, в действията си. Те вярват в любовта на другия и я споделят, обичат и са обичани. Тук в любовта няма място за чувства на неувереност и съмнение. Те без страх изразяват емоции, имат си доверие и могат открито да споделят своите мисли и желания. Всеки един от тях може да приеме мнението и позицията на другия, без да го приема лично и да се засяга. Всеки един от двамата уважава желанието на другия да бъде себе си, да изкаже своето мнение без страх, да направи това което иска и желае, без да се чувства виновен за това.
   Любовта дава възможност на другия да бъде свободен и щастлив. Не го прави зависим, не изисква от него да играе роли и да прави неща, които не иска и не желае, само за да се хареса на другия и да спечели неговото внимание и любов. Любовта дава възможност на другия да бъде щастлив, дори и с някой друг, ако не може да бъде щастлив с теб. Това е любовта, щастието на другия е определящо, а не само твоето щастие.

Биляна Стефанова

психолог Варна

Харесва ли ви това? Споделете го :