За приятелството

 

За приятелството-Биляна Стефанова-психолог-Варна

 

  Приятели ли са хората, които ни се представят за такива или които ние сме допуснали в кръга на т. нар. ни “приятели”? Дали пък не са просто добри познати? Живота и времето ще ни покаже.

  Дано сте от щастливците, които са попаднали на точните хора и не грешите понятията “познат” и “приятел”.

  Истинското приятелство е нещо страхотно. Бих го сравнила с  хубав шоколад, който похапваш с наслада и искаш още, и още…

 Времето прекарано заедно с най-близките ни хора – приятелите ни – и незабравимите спомени от хубавите мигове с тях се запечатва завинаги в сърцата ни. Дори трудните моменти, които са част от живота на всеки един  от нас минават някак си по – леко и безболезнено в тяхно присъствие, и с тяхна подкрепа. А накрая като отминат, остават само хубавите спомени от топлите прегръдки и думите изказани с обич, и топлота, даващи ти, още повече сили и кураж, за да успееш да се пребориш с трудностите. Малцина са хората, които имат щастието да имат истински приятели, на които могат да разчитат и в хубави, и в лоши моменти. Ако вие сте от  тях-оценете ги, подкрепете ги, кажете им го.

 Приятели са хората, които се радват на твоето щастие, когато  ти си щастлив и плачат заедно с теб, когато си тъжен. Те са искрени и  открити с теб. Могат да ти кажат хубави думи, но когато се налага и е необходимо те ти казват истината в очите, дори и да те заболи. Те са ти приятели! И ако не те, кой да ти каже и да ти покаже истинската същност на нещата, която ти понякога забързан и увлечен от  ежедневието и събитията в живота, пропускаш да забележиш.

  Приятелите не играят роли! Не манипулират за своя изгода! Приятел е човека, който ще те разбере, когато нямаш възможност да се видиш с него или не ти се говори. Той няма да приеме лично факта, че не си отговорил на неговите обаждания и неговите очаквания в дадения момент. Приятелството дава възможност на другият да избира как и с кого да се чуе, да се види и да прекара свободното си време.  Да прави това, което той самият  иска и желае.

   Приятелството дава свободата на другия да бъде себе си!  Да говори само, ако иска. Да изкаже това, което чувства и мисли без да се притеснява, че ще бъде погрешно разбран. Без да се тревожи, че неговите мисли и чувства могат да станат достояние и на други хора, без той да желае това. Те са хората на които можеш да се довериш и които ще пазят тайната ти умело скрита близо до сърцето си, без да я изричат на глас, без твое позволение. Те са хората, които те карат да се чувстваш желан, обичан и ти вдъхват сигурност и уют.

   Приятелството е двупосочен акт! Чувствата, емоциите, действията са взаимни. Приятелството изключва възможността само едната страна да дава или да получава. Всяка от страните в приятелската връзка с желание дава и взема нещо за себе си. Когато връзката се гради на доверие и любов–акта на даване и на вземане ти доставя удоволствие и те зарежда положително. Ти си щастлив да дадеш, да помогнеш, да прегърнеш, да кажеш добри думи. Това доставя радост на приятеля ти, но и на теб самия.

  Приятели! Огледайте се и осъзнайте кои са те. Кой наистина заслужава да носи името “приятел” сред вашите познати.

                                                                                                      Биляна Стефанова

                                                                                                      психолог Варна

Харесва ли ви това? Споделете го :