Доверие и любов

Доверие и любов-Биляна Стефанова-психолог Варна 

  В основата на всяка връзка стоят доверието и любовта. Без тези два основни и важни компонента идеята на връзката се обезсмисля или поне тя не е такава, каквато трябва да бъде.

 Липсата на доверие в партньора и непрекъснатото съмнение и проверка на всяка казана дума, жест, действие, изморяват и опорочават нещата. Лишават те от възможността да се насладиш и изживееш възможно най-пълноценно любовта си, щастливите мигове и емоции с любимия човек. Постепенно връзката се превръща в едно своеобразно мъчение от редуващи се периоди на любов и радост, съмнение и тъга. Стъпка по стъпка влизаш в един омагьосан кръг от който е трудно измъкването.

 Дали пък в действителност нещата седят  точно  по този начин, по който ти ги виждаш и усещаш? Дали картината разкриващата се  пред очите ти, не е просто мираж, изтъкан от моменти на съмнение и недоверие? Трудно е да определиш. Дали пък не виждаш нещата в тази светлина, защото така искаш да ги видиш ? Може би е трудно да повярваш, че може да ти се случи нещо хубаво и ти заслужаваш да бъдеш обичан?

 Разтърсен си от съмнение, но дали то не е съмнение в теб самия, в твоите способности и възможности? Дали понякога останал насаме с мислите си, не си задаваш въпроса: -Дали си достатъчно умен, добър, красив и заслужаваш да бъдеш обичан? Дали собствената ти неувереност не е причина за липсата ти на доверие  и страх, че ще бъдеш отново наранен и изоставен?

 Питаш се какво ли трябва да направиш? Дали пък решението не е просто да повярваш в себе си и да се харесаш,  и приемеш такъв какъвто си, със своите хубави и лоши страни. Да повярваш, че си заслужил любовта, която в тоя момент чука на вратата ти и да я уловиш без да се замисляш, вярвайки, че това е тя. Да се отпуснеш и оставиш нещата да се случат по възможно най-добрия за теб начин, вярвайки в себе си и в добрия край. Изживявайки пълноценно любовта и щастието си, които ти заслужаваш, независимо колко ще продължат. Оставяйки своите страхове и недоверие в миналото, където им е мястото. Живеейки тук и сега, за хубавите мигове с  любимия човек, вярвайки , че си обичан.

 Рискувайки да бъдем наранени, но допускайки хората, които харесваме и обичаме до себе си, се доближаваме крачка по крачка до истинското щастие. Поемайки този риск, ние избягваме вероятността да пропуснем истински ценните хора появили се в живота ни, именно тези, които могат да ни дадат това от което всички ние се нуждаем-доверие и любов. Мисля, че риска си заслужава ! Ще рискувате ли вие, сами ще решите…

 

Биляна Стефанова

психолог Варна

Харесва ли ви това? Споделете го :